Boeddha Brons verzilverd beeld Liggende of reclining Het Nirvana
Artikelnummer: 211153-974Liggende of reclining Boeddha beeld Het Nirvana
Brons
Lengte: 18 cm
Hoogte: 6 cm
Diepte: 5 cm
Om te beginnen met Boeddha, waar komt het woord Boeddha vandaan? Het woord Boeddha komt van Siddhartha Gautama. Deze meneer werd 563 voor Christus geboren in het zuiden van Nepal, vlakbij de grens met India. Siddhartha was niet zomaar iemand, hij was de prins van de Shakya Clan.
Het nirvana is de laatste fase van het leven van Boeddha.
Toen Boeddha ziek was ging hij op een zij liggen met zijn hoofd naar het noorden. De rechterhand hield hij onder zijn hoofd.
Zijn dood wordt de gang naar het laatste nirvana genoemd.
Het parinirvana .
In de boeddhistische traditie wordt het over het algemeen parinirvana genoemd, de staat waarvan wordt gezegd dat deze de Boeddha heeft bereikt. Nirvana betekent verlichting. Pari betekent "oppermachtig". Wat is het verschil tussen nirvana en parinirvana? Wanneer een Boeddha nirvana bereikt, wordt gezegd dat het is omdat hij nog steeds een fysiek lichaam heeft. Parinirvana staat bekend als "nirvana zonder residu", omdat er geen lichaam meer is. Het is het enige verschil en het beïnvloedt alleen andere mensen, vooral niet-verlichte discipelen, maar nirvana is in beide gevallen precies hetzelfde.
De laatste fysieke inspanningen van Boeddha
Een paar dagen voordat hij stierf, toen de Boeddha in de buurt van Vaishali was, voelde hij de acute pijnen van zijn ziekte. Dankzij zijn inspanningen herstelde hij zich echter voldoende om zijn "afscheidsreis" te beginnen. Bij die gelegenheid ging hij naar Ananda en zei: "Mijn reis is aan het einde, net zoals een oude kar blijft rollen wanneer deze wordt ondersteund door riemen, kan dit lichaam alleen blijven lopen als het wordt vastgehouden door riemen. mijn mentale en spirituele kracht is niet verminderd Zijn lichaam was, net als alle geconditioneerde dingen, onderhevig aan verval, maar zijn geest was de geboorte en de dood overstegen. Nadat hij zijn discipelen in Vaishali had achtergelaten, wijdde hij zich aan het bezoeken van andere plaatsen om enkele laatste woorden van bemoediging aan te bieden. Ondanks de fysieke pijn en wetend dat zijn dood nabij was, bleef hij voor de anderen zorgen. De Schriften benadrukken dat hij zich bewust bleef van wat om hem heen was. Hij gaf enkele toespraken en gaf de laatste instructies aan de sangha. Toen hij aankwam in een dorp genaamd Pava, ontving hij zijn laatste maaltijd, bereid door Chunda, een lokale smid. Dit voedsel veroorzaakte ernstige dysenterie. Echter, met de kleine fysieke kracht die overblijft, vervolgde hij zijn reis naar Kushinagar. Onderweg stopte hij om uit te rusten bij een rivier en vroeg aan Ananda om Cunda te troosten, omdat hij niet verantwoordelijk was voor de gevolgen die zijn voedsel voor hem had veroorzaakt. Verre van het uiten van verwijten, wilde ik hem bedanken omdat hij hem zijn laatste maaltijd voor het parinirvana had gegeven, omdat zijn actie zeer verdienstelijk was!
De laatste woorden van Boeddha
Zoals toen hij werd geboren en toen hij verlichting bereikte, bereikte de Boeddha het parinirvana. Op de plaatsen waar deze gebeurtenissen plaatsvonden, zijn altaren geplaatst en zijn pelgrimsoorden. Het altaar van de parinirvana bevindt zich in Kushinagar. De Boeddha besloot te sterven in wat Ananda omschreef als een "triest dorp van hutjes", maar het was geen toeval. Daar, tussen de bomen van de kamer, hadden de lokale mensen een stenen trap voor de ouderen van het dorp gebouwd om op te zitten. Hier zat de Boeddha achterover en legde uit wat voor regelingen hij wilde voor zijn begrafenis. Ondertussen werd Ananda overvallen door een grote droefheid en ging weg om alleen te rouwen. De Boeddha riep hem echter en zei het is genoeg Ananda. Zo hoort het niet. Vroeg of laat moeten we af van alles waar we het meest van houden. Lange tijd en op een ongeïnteresseerde manier heb je grote genegenheid voor me getoond, door je daden, je woorden en je gedachten. Houd je oefening in leven en je zult vrijheid van alle obstakels bereiken "Toen, voor alle monniken, prees de Boeddha de deugden van Ananda.Toen sprak hij over monastieke discipline. Zijn laatste woorden nodigden die monniken die twijfelden uit over zijn leringen om ze toen uit te drukken, omdat hij er nog steeds was om ze op te lossen. Er waren geen vragen meer. Na een absolute stilte riep de Boeddha uit: "Decadentie is inherent aan alles geconditioneerd. Met mindfulness, ga zo door! "Onmiddelijk ging hij een meditatieve staat binnen en stierf.
Zijn leven is hij op zoek geweest naar het pad der verlichting. Hiervoor heeft hij zijn titel als prins opgegeven en zijn vrouw en pasgeboren zoon verlaten, om door te vasten en te mediteren de staat van verlichting te kunnen bereiken. Hij hoopte dat als hij de staat van verlichting zou hebben bereikt, hij alle levende wezens uit hun lijden zou kunnen verlossen. Zwaar ondervoed besefte hij pas dat wat hij deed, niet de juiste weg was.
Met deze bewustwording ging hij onder de bodhiboom zitten, waar hij in een diepe meditatie terecht kwam die wel 49 dagen duurde. Aan het einde bereikte hij het pad der verlichting en hij begreep nu wat je moest doen en wat je juist niet moet doen, om dit pad te kunnen bewandelen.
Hij was 35 jaar toen hij het besef kreeg en heeft er toen voor gekozen om door Noord India te trekken om zijn leer, het pad der verlichting, te onderwijzen. Dit heeft hij tot zijn dood gedaan, Siddhartha Gautama of Gautama Boeddha is 80 jaar geworden.
Zijn leer wordt in Azië Dharma genoemd, de leer van de verlichte en wordt tot de dag van vandaag nog steeds beoefend.
Boeddha is dus iemand die complete en volledige verlichting gerealiseerd heeft. Boeddha stamt af van een persoon, maar tegenwoordig bedoelen we met het woord Boeddha niet een persoon, maar de hoogste bewustzijnstoestand.